Technológiák

Vízszigetelés

Az utólagos falszigetelés többlépcsős munkafolyamatot takar, amelynek során az épület vagy helyiség falainak nedvesedését korszerű technológiák alkalmazásával szüntetjük meg. Az utólagos szigetelés több módon történhet:

 • Vízszigetelés lemezbesajtolással: ennek során acéllemezt sajtolunk be a fal síkjába vízszintesen.
 • Vízszigetelés vegyi anyagok alkalmazásával: speciálisan erre a célra kifejlesztett, víztaszító krémet injektálunk a falba (a habarcsba).
 • Kombinált vízszigetelés: a fenti módszereket kombináltan alkalmazzuk.

Munkafázisok:

 • Vakolat leverése
 • Falszigetelés
 • Külső vakolás lélegző vakolattal
 • Belső festés lég- és páraáteresztő festékekkel

A vakolat leverése, a felület előkészítése:

A vízszigetelés megkezdése előtt elő kell készíteni a felületet. Nagyon fontos a felújítandó vakolat magasságának meghatározása. Általánosságban elmondható, hogy a szemmel látható nedvességhatár fölött 50-70 cm ráhagyással kell kijelölni a vakolatleverés határát.
Munkatársaink a vízszigetelési munkák elvégzése érdekében a külső vakolatot 20-30 cm szélességben eltávolítják, a fugákat 1-2 cm mélységben kitisztítják. Az épületen belül a padozati szegélyeket is fel kell bontani, a vakolatot innen is el kell távolítani.

 

Az utólagos szigetelés

 

1. Lemezbesajtolás

Vízszigetelés - falszigetelés, utólagos szigetelés

A talajból eredő nedvesség megszüntetéséhez speciális szigetelőlemezt préselünk a fal vízszintes síkjába, hogy lezárjuk a függőleges kapillárisokat. Az acéllemez optimális esetben a lábazat és az első sor tégla fugájába kerül kívülről, a padlószint alá, 20 mm-es átfedéssel, a fal teljes keresztmetszetében. Az eljárás során nincs szükség fúrásra, fűrészelésre.

A vízszigeteléshez hullámosított Cr-Ni, rozsdamentes, lúg- és saválló acéllemezeket használunk. Ezek a nagy szilárdságú lemezek gyakorlatilag az épület teljes fennmaradása alatt biztosítják a falszigetelés hatékonyságát.
Nem javasoljuk az olcsóbb anyagok (pl. horganyzott lemez) alkalmazását, mert a falszerkezet igen sokféle és előre nem látható korrozív hatása miatt élettartamuk bizonytalan.

Egy oldalról végezve a beütés kb.50 cm vastagságú falak esetében lehetséges, ettől vastagabb falak csak kétoldali munkavégzéssel szigetelhetőek. Ez esetben számolni kell azzal, hogy a lemezek takarása bizonytalan.

Az alkalmazott acéllemez anyag összetételéről szállítói igazolást adunk.

Az eljárással vályogból készült falak utólagos szigetelése is megoldható (ezeknél a vegyi vízszigetelés a magas szervesanyag-tartalom miatt bizonytalan eredményességgel jár).

A lemezbesajtolásos vízszigetelés előnyei:

 • Nem jön létre falkeresztmetszet csökkenés, nem alakul ki süllyedés; változatlan marad a falszerkezet statikai állapota.
 • A munka elvégzése és minősége (hatásfoka) szemrevételezéssel egyszerűen ellenőrizhető.
 • Munkáinkra 15 év garanciát adunk, de a szigetelőlemez tartóssága gyakorlatilag meghaladja az épület élettartamát.
 • A lemezbesajtolásos technológia 100%-os szigetelési biztonságot nyújt, rendkívül hosszú élettartamú, ár-érték aránya pedig igen kedvező.
 • A teljes vízszigetelés kivitelezési időtartama mindössze 1 munkanap (egy átlagos családi ház esetén).

2. Vegyi injektálásos szigetelés

Ennél az ez utólagos falszigetelési eljárásnál (habarccsal kötött falazatoknál) speciálisan e célra kifejlesztett víztaszító krémet injektálunk a fugákba 5-10 cm-enként. Az injektálás 12 mm átmérőjű, a fal mélységénél 5 cm-rel rövidebb furatokba történik, vízszintesen (kinyomó pisztolyos egyszerű betöltéssel). A szigetelő krém felszívódik a nyirkos falban és víztaszítóvá teszi a kapillárisok falát, így megakadályozza a nedvesség további felszívódását.

A víztaszító krém szilán bázisú, egykomponensű, a fugában vízzáró réteget képző anyag, melyet Svájcban gyártanak.

Az alkalmazott anyagokról minden esetben átadjuk a teljesítmény nyilatkozatot.

A vegyi vízszigetelés pórusbetonból készült falazó anyagoknál is sikeresen alkalmazható. Mivel a pórusbetont ragasztják, nem lehet az anyagot a fugákba injektálni, azonban kísérletek igazolják, hogy ugyanaz a vízszigetelő hatás érhető el, amennyiben 6 cm-enként fúrjuk meg a beton falazatot.

Ezen technológia alkalmazása esetén 5 év garanciát tudunk vállalni munkánkra.

A falszigetelési munkák befejeztével cégünk utómunkálati dokumentációt ad, megjelölve benne a falak eredeti állapotának visszaállításához javasolt anyagokat és azok beszerzési forrásait.

3. Magas nyomású szigetelés

Vízszigetelés - falszigetelés, utólagos szigetelés

Az eljárás előnye, hogy alkalmazható függőleges szigetelésként is, vagyis pincék, szuterének és garázsok esetében belülről, a falazat mögé juttatva zárja el a víz útját, ugyanakkor vízszintes szigetelés esetén is megoldást nyújt. A magas nyomás (10-300 bar) biztosítja a szigetelő anyag egyenletes szétterülését a falszerkezetben.

A magas nyomású falszigetelési eljárás során adott távolságokban 12 mm átmérőjű injektáló furatokat készítünk a falazatba, melyekbe tisztítás után történik a nyomástartó szelepek (pakkerek) rögzítése. Egy magasnyomású gépi berendezéssel 10-300 bar nyomással kerül beinjektálásra a szigetelőanyag a szelepeken keresztül, mely anyag a fal anyagától, nedvesség tartalmától függően lehet műgyanta, szilikon, kovásító oldat vagy akrilát gél.

Vályog és vert falú épületek esetében a magasnyomású falszigetelési eljárás nem alkalmazható.

Az alkalmazott anyagokról minden esetben átadjuk a teljesítmény nyilatkozatot.

Külső vakolás lélegző vakolattal:

Az utólagos vízszigetelés elvégzését követően javasolt a lélegző/javítóvakolat rendszerek alkalmazása, hogy a falszerkezetben maradt nedvesség szabadon elpárologhasson.

Belső festés lég- és páraáteresztő festékekkel:

Ha a fal megfelelően kiszáradt a vakolás után, a felületet kizárólag páraáteresztő felületképzéssel szabad ellátni (mész-, szilikát-, ill. szilikonkötésű festékek és nemesvakolatok).

  Lemezbesajtolás Vegyi szigetelés
Alkalmazhatóság    
Vályog  
Tömör tégla
Tufa
Terméskő  
Beton  
Salak  
Kivitelezés    
Kevesebb vagy általában 1 nap alatt
Garancia    
5 év  
15 év  
Száradási folyamat    
Oldalirányban

 

Árajánlatot kérek